A Léleknevelés, Rácz Mónika, gyermekszakértő által megálmodott gyermeknevelési módszer, amivel a szülőknek segít abban, hogy a lehető legjobb anyukájuk, apukájuk legyenek a gyermekeiknek és támogatni tudják őket képességeik kibontakoztatásában.

Számomra te vagy maga „Mary Poppins”, már születésed óta erre a szerepre készültél?

Nem volt felhőtlen a gyermekkorom, minden látszat ellenére belső harcok dúltak bennem, ahogy emlékszem, már nagyon korán 6-7 éves koromban megfogalmazódott bennem egy döntés, hogyha saját gyermekem lesz másként fogom nevelni. Az unokatestvérem révén hamar születtek gyerekek a családba, ezért már korán lehetőségem volt belelátni az gyermeknevelésbe. Gimnáziumi éveim alatt a Vöröskeresztnél elvégeztem egy csecsemőgondozó, - babysitter tanfolyamot, és az ott szerzett tudásomat nagyon hamar tudtam hasznosítani a gyakorlatban is.

Továbbtanulásnál az érdeklődésem alapján felmerült több irány, a pszichológia és a gyógypedagógia is, de ezeket elengedtem, mert tudtam nagyon érzékeny vagyok és túlságosan átérezném és magamra venném mások fájdalmát. Mivel nagyon szerettem kézműveskedni a virágkötészet is vonzott, a döntésben végül egy barátnőm kérdése segített: „mivel akarok egész életembe foglalkozni virágokkal vagy gyerekekkel?” – akkor már tudtam, hogy a gyerekeket választom, még az ezzel ellentétes tanácsok ellenére is, és a Tanítóképző Főiskolára jelentkeztem.

Az élet pedig visszaigazolt, mert a kézműveskedés alkotó örömét a gyerekekkel számtalanszor megélhetem, és a gyógypedagógia iránti nyitottságom is jól jön, amikor hátrányos helyzetben lévő gyerekekkel kerülök kapcsolatba.

A honlapodon azt írod, hogy „a gyerekeket feltétel nélkül tudod szeretni és érted a nyelvüket” – ez a képességed mikor vált számodra egyértelművé? 

Azt gondolom, hogy mindig is bennem volt, de felismerni a kisfiam segített, aki koraszülöttként, Down-szindrómával született, ő már nincs velünk fizikai testben. Általa tapasztaltam meg a feltétel nélküli szeretetet, a bizalmat és az elfogadást, hogy bármilyen helyzetben is vagyunk, a szeretet akkor is ott van és segít. Azzal, hogy engem választott az édesanyjának megerősített abban, hogy elhiggyem képes vagyok biztosítani számára mindent amire szüksége van. Az élete elején például az anyatejet, még akkor is, ha körülöttem mindenki azt mondta, hogy ilyen körülmények mellett nem fog tudni önállóan szopizni, de én hittem benne, hogy képes lesz rá és így is lett.

Az ő léte segített engem abban is, hogy felismerjem a küldetésemet és megfogalmazzam magamnak, hogy nekem azzal van dolgom, hogy segítsem megérteni a gyermekeket.

Mennyi aggódást megspóroltál volna nekem, ha már a fiam születésekor ismerlek!

Igen, ezt sokszor hallom, és azt tapasztalom, hogy amikor elbizonytalanodunk magunkban, sérül az ősbizalom és a gyerekek traumatizálódnak. Nagyon fontosnak tartom ennek a folyamatnak a tudatosítását, hogy változtatni tudjunk rajta, ezért is szeretnék minél több szülőhöz eljutni és megerősíteni a hitüket, hogy ők a lehető legjobb szüleik a gyermeküknek.

Korábban óvónőként dolgoztál, most viszont elsősorban szülőknek segítesz abban, hogy a lehető legjobb szüleivé váljanak a gyermeküknek...

Másfél éve jöttem el a szakmából, váltam egyéni vállalkozóvá és fókuszálok elsősorban a szülőkkel való foglalkozásra. Azt tapasztaltam, hogy a gyerekek nagyon rugalmasak, könnyen alkalmazkodnak és soha nem őket kell kezelni, ezért úgy gondolom, hogy jobban tudom őket úgy segíteni, ha a szüleikre koncentrálok. Rájöttem, hogy nagyon fontos először magunkban tisztázni, hogy milyen nevelési mintát hozunk otthonról, hogyan írtuk azt akár felül, és esetleg esünk át a ló másik oldalára. A szülőkkel való konzultációk arról szólnak, hogyan tudunk ráállni a saját utunkra. 

A küldetésed sosem kérdőjeleződött meg benned?

A küldetésem soha, a formája viszont igen, rendszeresen küzdök a démonjaimmal, amikor elbizonytalanodok magamban, hogy jól csinálom a dolgom, jól tudom átadni, amit szeretnék. Aztán rögtön el is szégyellem magam, hogy már megint itt tartok.

Ilyenkor hogyan húzod ki magad a negatív spirálból?

Nekem az ad biztonságot magamban, hogy van küldetéstudatom és abból merítek erőt, hogy érzem mennem kell, szükség van rám. 

Emlékeztetem magam arra, hogy nem kérdőjelezhetem meg egy felsőbb hatalomnak az iránymutatását. A Léleknevelés módszert, nem leültem és kitaláltam, hanem szó szerint megálmodtam. Úgy ébredtem fel, hogy megszületett bennem az a 12 pont, ami ennek a nevelési módszernek a lényegét, alapját képezi. 

leleknev_kozep.jpg

Hogyan tudjuk a gyermekeinket a lehető legjobban támogatni a küldetésükben?

A léleknevelés program részben arról szól, hogy megerősítsük a küldetéstudatot a gyermekeinkben. Minden ott kezdődik, hogy legyen hitünk abban, hogy a gyermekünk okkal született, egyszeri és megismételhetetlen. Korlátozásainkkal sokszor egy üvegfal alá szorítjuk a gyerekeinket, amikor másokkal hasonlítjuk össze őket, akkor csak fölösleges elvárásokat állítunk számukra. A gyerekeknek olyan közeget kell biztosítanunk, amiben a képességeiket ki tudják bontakoztatni és azt erősíteni bennük, amiben a legerősebbek.

Milyen terveid vannak a Léleknevelés módszerrel kapcsolatban?

Az lebeg a szemem előtt, hogy akkor teljesítem be a küldetésem, ha minél több helyre el tudom vinni ezt a szemléletet és elindul egy folyamat, a szülők változtatni tudnak azokon a tudatalatti nevelési mintákon, amik blokkolják őket abban, hogy a gyermekeinket ki tudjuk bontakoztatni.

Az egyéni konzultációkon kívül, van egy saját elnevezésű és teljesen egyedi, személyre szabott Animentor programom is: a Léleknevelés útjának elsajátítására, ami egy 3 + 1 alkalmas folyamat. Itt a probléma feltárásával kezdjük, a régi minták tudatosításával és átírásával folytatjuk, majd a gyakorlati megvalósítást is kidolgozzuk. A plusz egy alkalom pedig a gyermekkel együtt egy közös program. Szervezek Léleknevelés Napokat, ahol interaktív beszélgetések, előadások segítenek a legjobb szülőség állapotát megélni. Nemrég egy új ötlet is kipattant a fejemből, a Szülők Akadémiája. Ez értelemszerűen egy szülőknek szóló képzés lesz, ahol az általam használt alternatív pedagógiai módszerek esszenciáját adom át, vagyis a Lélelknevelés alapelveit, ami segíteni fog a szülőknek kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatot kialakítani gyermekeikkel.

Adódik a kérdés, hogy neked miért nincs még saját óvodád?

Már a főiskolán is egy saját óvoda megvalósításáról álmodtam és közel is jártam hozzá, mert többszőr hívtak óvódák alapításához, sőt létrehoztam a Léleknevelés Gyerekközpontot is, de valami mindig megakadályozta, hogy ezek a maguk teljességében kibontakozzanak, de én nem tettem le erről a tervemről!

Kik a legnagyobb támogatóid az utadon?

Szellemi és szakmai útmutatást is az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában folytatott tanulmányaim és instruktoraim által kapok. 

A legnagyobb támogatóm pedig a férjem, aki megteremti az anyagi biztonságot és hátteret, illetve a lányom, aki által magam is fejlődök és amit tanítok, azt magam is folyamatosan tanulom, megtapasztalom, hiszen az út maga a cél.

Szántó-Külitsné Rácz Mónika

www.lelekneveles.hu