Amikor Andinál jártam ékszert választani, úgy éreztem magam, mint egy gyerek a cukorkaboltban. Egyedül nem is tudtam választani a sok szebbnél szebb színes gömb közül, végül  Andi segített tökéletes érzékkel összeállítani egy olyan nyakláncot, ami nem csak szép, de viselve mindig magabiztosságot is ad.

Andinál nem csak személyre szabott ékszert lehet választani, hanem sajátot is lehet alkotni a workshopjain és ahogy mondja:” az ékszer szinte csak melléktermék, az alkotás öröme, ami igazán lényeges.”

Hogyan született meg a workshop ötlete?

Egy ismerős megkért, hogy segítsek neki egy saját karkötőt megfesteni. Akkor nagyon mélyről jött az érzés, hogy a tanítással nekem dolgom van és világosodott meg számomra, hogy a tanításon keresztül tudok valami mást is adni, mint amit eddig a Baboon ékszerek adtak.

Itt nem csak a technikai tudás átadására gondolok, hanem egy anyai, gondoskodó érzésről, amikor egyszerre tudom bíztatni, nyitni és hagyni őt a saját világában alkotni. Ez a tapasztalat és egy másik hölgy kitartó megkeresése vezetett oda, hogy összeállítsak egy workshopot. Hálás vagyok magamnak azért, hogy a kezdeti kételyeim ellenére adtam magamnak lehetőséget és nyitottam ebbe az irányba.

Mi történik a workshopon?

A workshopon fagolyókra festünk virágokat, melyekből nyakláncot állítunk össze. Előszőr papíron gyakoroljuk a festést, hogy amikor a golyókra kerül a sor bátrabban alakuljanak a motívumok. A virág annyiban volt egy tudatos szimbólum választás, hogy a festésében hatalmas játékosság és tágasság rejlik. Nagyon érdekes párhuzamnak találom, ahogy a szirmok nyílnak a papíron, úgy nyílnak meg maguk a résztvevők is. Fantasztikus látni, ahogy a festett virágokban megmutatkozik az egyéniségük és mindenkinek megszületik a saját virága, ami az ő lelkét tükrözi.

A színeknek van külön jelentősége a workshopon?

A színek mindig felkeltik az érdeklődést, de a workshopon nem a színeken van a hangsúly. Annak ellenére, hogy a Baboon egy nagyon színes márka, a workshopokon szándékosan kevés színt használunk, legtöbbszőr az alapszíneket keverjük. Amikor nyitjuk a színeket, teret kap a játékosság és új ötletek születnek, mindig nagy a rácsodálkozás, hogy mennyi lehetőség van akár két szín használatakor is.

Milyen varázslat történik az alkotás közben?

Alkotáskor mindig átélem a nyugalom és a béke érzését, ilyenkor kerülök igazán közel magamhoz, amit sehol máshol nem tapasztalok ilyen intenzíven. Ez az érzés, ami mindig visszaterelt az alkotáshoz és ezt szeretném másokkal is megismertetni. A workshopokon is mindig eljön az a pont, amikor csend lesz és mindenki befele figyel. Ez az alkotás öröme, a flow élmény, ami igazán lényeges, mert ott és akkor béke van. A golyók csak egy eszköz ebben a folyamatban.

Leírható az az érzés, amikor elkészül egy saját készítésű ékszer?

Magam is emlékszem a büszkeség és az öröm érzésére, amikor előszőr készült el egy általam készített és szépnek tartott ékszer. Fantasztikus amikor azt mondhatom, hogy „ezt én csináltam”. Az elkészült ékszereket mindig büszkén viselik és mutatják meg másoknak, de van, aki például ajándékba adja és így okoz vele örömet.

baboon.jpg

 

Az ékszeren kívül mit kapnak még a vendégek?

Általában félve jönnek a vendégek, mert aggódnak, hogy nem fog sikerülni az alkotás. Az én feladatom, hogy olyan impulzusokat adjak nekik, ami tovább lendíti őket, ezért igyekszem olyan keretet teremteni, amiben biztonságban érezhetik magukat, mert nagy a felelőségem abban, hogy sikerélménnyel távozzanak. 

Magam is a nulláról kezdtem, kísérletezve, autodidakta módon tanultam, ami sokat segít abban, hogy értsem a vendégek kétségeit és lépésről lépésre, érthető technikai fogásokkal vezessem őket a siker felé. Tudatosan olyan eszközökkel dolgozunk, ami később is elérhető számukra és önállóan is tudnak majd alkotni. Képletesen új ajtókat nyitunk és a bátortalan kezdeti lépésekből, „én képtelen vagyok rá” félelmét áttranszformáljuk a „képes vagyok rá” magabiztosságára. A résztvevők megtapasztalják, hogy nincs olyan, hogy valamit elrontottam, mert mindig lehet módosítani és ez a megélés akár az élet más területeire is hatással lehet majd.

 Annakidején hogyan született meg a Baboon?

Eredetileg egy másik hölggyel együtt kezdtem a Baboont, de később ketté váltak útjaink.

Ékszerekre és színekre vágytam és tetszett a gondolat, hogy ékszerekkel feldíszítsem magam és másokat. Olyan látványos ékszereket álmodtam meg, amik segítenek megmutatni önmagunkat és kifejezni a személyiségünket. A fagolyókban tudtam mindezt egyesíteni, mert abban benne volt a színezés lehetősége, és a felfűzés kreatív játékossága. A golyóban ott van a gömb, a teljesség szimbóluma, a fában pedig a természet közelisége. Mindez nem egy tudatos tervezés volt, hanem egyszerűen csak alakult az ötlet és a kezdeti alkotás vágyából nőtte ki magát Baboon ékszerekké.

Az új irány, a festmények készítése, szintén spontán jelent meg az életemben, előszőr csak a kisfiam zsírkrétáival kezdtem rajzolgatni. Így adtam ki magamból a feszültséget, ami összegyűlt bennem egy elhúzódó betegség kapcsán. A betegség szerencsére elmúlt, a festmények viszont továbbra is készülnek.

A Baboon hobbiból indult, mi változott azáltal, hogy vállalkozássá nőtte ki magát?

Egyrészt nagyon szerencsés lettem, hogy a munkám során pozitív kapcsolódásaim vannak és örömmel jönnek hozzám az emberek. Az alkotás szempontjából nem változott igazán semmi, nem került rám nyomás attól, hogy már nem csak a saját örömömre készülnek az ékszerek. Magamhoz való viszonyom azonban megváltozott, egy új Andi született meg. Büszke vagyok arra, hogy egyedül viszek egy vállalkozást, de ami fontosabb, hogy értéket tudok teremteni és örömet tudok okozni az ékszerekkel, workshopokkal.

Az üzletté válás ellenére a flow is meg tudott maradni?

Erre tudatosan odafigyelek, mert nekem is feltöltve kell éreznem magam, ahhoz, hogy adni tudjak. Ha tömeggyártásba kezdenék és csak a pénzért kezdenék több workshopot tartani és boltok megrendelésére nagyobb mennyiséget festeni, akkor pont a legértékesebbet az örömet ölném meg a folyamatban. Mivel nem szeretném, hogy a szabad alkotás lehetősége veszélybe kerüljön, úgy döntöttem, hogy egy teljesen más területen is vállalok munkát és így teremtem meg az anyagi függetlenségem.

 

Götz Andrea

Baboon ékszerek megalkotója

https://www.facebook.com/baboonekszer