Évekkel ezelőtt jártam családállításon Földes Gyurinál, hazánk egyik legtapasztaltabb családállítójánál. Saját élethelyzetem megértésénél is nagyobb hatással volt rám, amikor képviselőként vettem részt valaki más állításában. Megdöbbentő volt számomra, amikor egy teljesen ismeretlen ember érzéseit kezdtem el érezni, mondatok jöttek ki a számon, amik nem az én gondolataim voltak. Nagyon különleges és misztikus élmény volt számomra, hogy a jelenlétemmel ilyen formában segíthettem valaki életének szebbétételében.

Mi a módszer lényege?

A családállítás egy problémamegoldó rendszer, ami egyszerre nagyon gyakorlatias, ugyanakkor megfoghatatlanul ezoterikus - legalábbis a folyamat hajtóereje, kívül esik a racionális világképen. Az állítás témája bármi lehet, amivel valaki eredménytelenül küszködik, a cél minden esetben az, hogy visszaálljon a rend és a helyzet jobbra forduljon.

Általában egy csoportban dolgozunk (történhet egyéni állítás is, amikor bábuk vagy lapok helyettesítik az élő személyeket) - a kliens kiválasztja a képviselőket, akik egy-egy családtagot jelenítenek meg. A képviselők nem is feltétlen tudják, hogy kit jelenítenek meg, mert ez nem lényeges, az ő feladatuk, hogy elmondják milyen érzéseik vannak, abban a helyzetben. Fontos, hogy ők nem gondolkodnak, nem megoldást keresnek és nem is eljátszanak valamit, hanem csak érzésekről számolnak be. Hihetetlen módon ilyenkor megdöbbentő dolgok történnek, a megjelenő reakciókat a kliens (állító) gyakran vissza is igazolja, mert az adott családtag valóban úgy szokott viselkedni, reagálni. 

Amikor a képviselők elmondják hogyan érzik magukat, rendszerint valamilyen fájdalom, rendezetlenség mutatkozik és ebben a játéknak tűnő nagyon komoly dologban próbálunk harmóniát teremteni. Már attól is nagyon sok minden tud változni, hogy a megfigyeléseket kimondjuk, amire a képviselők reagálnak valahogy pl. elmozdulnak. Az én dolgom, hogy olyan lépéseket javasoljak, ami a rend felé mozdít. Lépésenként haladunk amíg összeáll egy harmonikus állapot és oldódik a feszültség. Ez a folyamat hihetetlenül hatékony, sok esetben elég egy alkalom és egyszer csak rácsodálkozunk, hogy jé valami jobb lett, megjavult, már nem félek valamitől, nem kínoz egy helyzet. Annak azonban tudatában kell lennünk, hogy ez egy nagyon mély belső átalakulás, aminek több hónapos átfutása is lehet.

Bármilyen problémában lehet a családállítás segítségét kérni?

Bármit el lehet hozni családállításra, amivel az ember tartósan nem boldogul. Lehet konfliktus, kudarc, párkapcsolati probléma, krónikus betegség vagy akár az, hogy nem alszik jól az ember. 

A felszínen gyakran nem így néz és nem is gondolnánk, de rettentő mélyen be vagyunk ágyazva a családunkba, ezért a problémáink szinte mindig összefüggésben vannak a családunkkal.

Előfordul, hogy nem is a saját életünkből ered a probléma, hanem egy családtagtól, aki a saját életében nem tudta feldolgozni a traumát, ami megőrződik és átvesszük azt a felsőbb generációktól. Egészen távoli összefüggések derülhetnek ki, amire magunktól nem is gondolnánk. A családállítás módszerében az a fantasztikus, hogy ezt képes megmutatni és mindig kiderül, hogy bölcsebb, mint mi vagyunk. 

Mi lehet, például, annak a hátterében, ha valaki nincs helyén a szakmai életében?

Megvizsgálhatjuk mi lehet az akadály, mi a fék, ami visszahúzza és nem engedi a megvalósításban.

Elképzelhető, hogy valami olyasmit fogunk látni, hogy valamelyik felmenő nem valósította meg az álmát és önkéntelen szolidaritás van bennünk pl, nagymamám színésznő szeretett volna lenni, de nem engedték, vagy nem mehetett továbbtanulni pedig ígéretes jövő előtt állt, e miatt az unokát szakmai kudarcok érik, hiába tehetséges.

Lehetséges, hogy a saját életében történt valami pl tanára, családtagja mondott valamit, ami traumatizálta őt. Magyarországon jellemző tömegtrauma például az államosítás, amikor nagypapától elvették a jól működő gazdaságot, ami később a saját szeme előtt ment tönkre és ezt a család azóta sem tudta feldolgozni. 

Azt azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy soha nem szabad sémákban gondolkodni vagy előre megtippelni mi van az adott elakadás mögött.

Honnan hallottál a családállítás eszközéről?

Németországban önismereti körökben a 90-es években már lehetett hallani a Hellinger féle családállításról, ami nagyon felkeltette az érdeklődésem, de tíz évet kellett arra várnom, hogy itthon is induljon képzés. Amikor értesültem arról, hogy Angster Mária csoportot indít, azonnal jelentkeztem. Rám jellemző, hogy tervezgetek, fontolgatok, de ebben az esetben azonnal cselekedtem és az elsők között kezdtem családállítást tanulni az országban. Kiváló képzésben részesültem, azoktól tanulhattam, akik magától Hellingertől, a módszer kidolgozójától közvetlenül tanultak. Pl. Wilfried Nellestől, akinek több könyve jelent meg magyarul, és Heinrich Breuertől, aki akkor a német családállítók szövetségének az elnöke volt, és természetesen Angster Máriától.

A segítő foglalkozás mindig jelen volt az életedben?

Az emberek hatékony segítése mindig érdekelt, talán ez abból adódik, hogy magam is nehéz körülmények között nőttem fel. Előzőleg fordítóként dolgoztam, pályaválasztásnál nem volt meg az önismeretem ahhoz, hogy ilyen irányba tanuljak tovább, ezt azonban nem is bánom, mert ezeket, a rendszeren kívüli eszközöket inkább a magaménak érzem. A családállítást is azért kezdtem el tanulni, hogy másoknak segíthessek, korábban már foglalkoztam sámánkodással, ami szintén egy rendhagyó segítség.

Mi volt a részed abban, hogy rád találtak ezek a módszerek?

 Az én részem annyi ebben a történetben, hogy megragadtam az alkalmakat a tanulásra és elszántan, kitartóan csinálom azóta is. Nagyon érdekes, hogy nem voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy sámánkodással vagy családállítással foglalkozzak. Nagyon hálás vagyok azért, hogy megadatott az a szerencse, hogy rátaláltam ezekre a módszerekre.

Miért szeretsz családállítással foglalkozni?

Az a csodálatos a családállításban, hogy nincs benne semmi rutinszerű, amikor azt gondolnánk, hogy ugyanazt a helyzetet látjuk kiderül, hogy valami egészen másról van szó. Nagyon könnyen megítélünk, beskatulyázunk élethelyzeteket, de amikor mélyebbre ásunk és kiderülnek a sorsok, rájövünk, hogy ennyi nehézséget, traumát magunk nem is bírtunk volna végigcsinálni, és akkor ezek a helyzetek mély tiszteletet ébresztenek bennünk.

Mi lett jobb az életedben amióta családállítással foglalkozol?

Számomra mindig öröm és egyben egy ünnepnap, amikor családállítással foglalkozhatok. Óriási szerencse, hogy amit szeretek csinálni az egy szívbéli munka és egyben el is tart. Minden egyes állítás vezetőjeként sokat tanulok és gazdagodok. Sokat fejleszt rajtam, amikor mélyen rálátok emberi sorsokra, ilyen helyzetekben mindig érlelődik és bölcsebbé válik az ember.

Miben lettél bölcsebb?

Egyrészt, arra emlékeztet, hogy milyen keveset tudunk és az ítéleteink milyen felszínesek. 

Megtanít arra, hogy ne rangsoroljuk a sorsokat, mert mindig teljesen más a felállás, előfordul, hogy valakinek az élete önmagában akkora teljesítmény, mint másnak egy olimpiai aranyérem.

A másik örök tanulság, hogy az akadályok bennünk vannak és a megoldás nem mindig a mi kezünkben van. „Minden rajtad múlik”, „csak be kell vonzani és megkapod, amit szeretnél” - ez a fogyasztói társadalom kivetülése a spiritualitásra, ami szerintem egy borzasztóan káros szemlélet és ennek én pont az ellenkezőjét látom az állításoknál. Ez a gondolkodás gyakorlatilag olyan, mintha egy spirituális webshopban nyomkodnánk a gombokat. A materiális világban sincs mindig úgy, hogyha megdolgozol valamiért, akkor mindig sikerrel jársz. A sikertörténetek ritkák, pont azért különlegesek, ezért is inspirálnak bennünket.

A családállítás abban segít, hogy rá láss milyen lapokat kaptál az életben és tudd milyen pályán játszol. Az például egy adottság, hogy milyen családba születtél és naivitás azt hinni, hogy az nem számít és mindenki lehet milliomos, híres színész stb. A lapok megszabják a kereteket, de a kereteken belül nagy a játéktér. Óriási szabadságod van abban, hogy mit kezdesz a lapokkal és mindig lehetőséged van arra, hogy megtaláld a lelki békédet, amiben jól érzed magad.

Földes György

Családállító

http://hellingercsaladfelallitas.hu

https://www.facebook.com/csaladallitas