Nórával a női karrierutakról kezdtünk beszélgetni, de szóba került a pályaválasztás is, és hogy szülőként hogyan tudjuk támogatni gyermekeinket a karriertervezésben. Róbert Nóra HR szakértő, egyetemi tanár, coach, édesanya, aki több aspektusból is hiteles iránymutatást tudott adni. Hasznos ötletek, gondolatok és további segítő források következnek.

Mesélnél a női karrierutakról?

A női karrierút különbözik a férfiétől, a női utakat, az állandó megtorpanások, újrakezdések jellemzik, amiben a nagyfokú rugalmasságunk tud a segítségünkre lenni. Az iskolák elvégzése után az úgy nevezett „A oldal”- amit első félidőnek is hívunk - kezdődik, amikor a munkaerőpiacra kikerülve, megszerezzük az alap tapasztalatokat és elindulunk a specializáció útján. A mai generáció többek közt azért sem marad egy helyen, mert sok területen szeretné megtapasztalni magát, próbálgatja a szárnyait, és igyekszik megtalálni miben jó, ami egy kihagyhatatlanul fontos szakasza a karrierutaknak. Nagyon kevés, azoknak a száma, akik a pályaválasztás kapujában pontosan tudják, mivel szeretnének foglalkozni, ez egy folyamat, ami fokozatosan alakul. Mivel ma már nincsenek végleges karrierutak a meglévő kompetenciákat, szakmai tapasztalatokat kell forgatni. A karriertrendekben nagyon népszerű a patchwork karrier, amikor a meglévő tudásunkat többfele alkalmazzuk, ami egy sokkal rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé, mint mondjuk egy alkalmazotti lét. 

A pályakezdőknek mit szoktál tanácsolni?

A BGE KVIK-en, ahol rendezvény managementet tanítok, szakmabeli előadókat szoktam meghívni, volt nálunk előadó pl: Ladányi Kovács Zoltán (Nemzeti Vágta ügyvezetője) Kádár Tamást (Sziget Zrt cégvezetője), Landesz Katalint esküvőszervező (Creative Weddings) akik mesélnek a munkájukról. Ők igazán szerencsések hiszen, olyan pályára találtak, amiben értelmet látnak, mások is értékelik, kiválóak benne és élvezik is. Egyöntetűen az szokott lenni az üzenet a diákoknak, hogy találják meg azokat a tevékenységeket, amikben jók, amitől felcsillan a szemük mert, ha erre rájönnek akkor az elhivatottság, lendület, kreativitás maguktól jön majd. Azok tudnak nagyot alkotni, akik szeretik, amit csinálnak, ezért találj valamit, amit szeretsz csinálni, jó vagy benne, és soha többé nem kell dolgoznod. Ehhez önismeretre és tapasztalat gyűjtésére van szükség, amire az egyetemi ösztöndíjak a legjobbak. Ezen kívül pedig érdemes önreflexiót tartani és feltenni magunknak a kérdést, hogy mások mit tartanának bennünk kiemelkedőnek vagy mit értem el eddig és azt milyen képességeimnek köszönhetem.

Ami elakadást szokott generálni, az pl., a papírhalmozás, amikor nem mernek kimenni a munkaerőpiacra és kipróbálni magukat, pedig sok kísérletezésre és bátorságra lenne szükség. Azt szoktam mondani, hogy kezdjék kihasználni a lehetőségeket és rá fognak kapni az ízére.

A családi minták követése is hozhat elakadást, amikor szülői nyomásra olyan karrierutat, életpályát választ valaki, ami nem az övé, és nehéz önismereti munka után jön csak rá, hogy vajon mit is szeretne csinálni igazán.

 

Mi a következő lépcsőfok a női karrierúton?

A gyermekvállalás egy vízválasztó tud lenni a karrierúton, vannak, akik visszatérnek a munkahelyükre és vannak, akik a vállalkozóvá válást választják. Vannak, aki ebben a szakaszban kiégnek és azt mondják, hogy köszönjük, nekem még van más álmom, amit szeretnék megvalósítani.

A gyermekvállalás függvényében 40 éves korunk körül várható egy robbantási szakasz, amikor a karrierünk csúcsára érünk ilyenkor az a cél, hogy ezt stabilizáljuk.

Amikor felértünk a karrierünk csúcsára, érdemes megállnunk és elgondolkoznunk mi az, ami még bennünk van, mit szeretnénk megvalósítani, ami akár egy hobbiból is kinőheti magát. Ezt hívjuk másodkarriernek vagy árnyékkarriernek, ami akár tovább folytatható a nyugdíj időszakában is. A „B-oldalon” – második félidő - már érdemes olyasmivel foglalkoznunk, amit igazán szeretünk. A cél, hogy olyan dolgot alkossunk, amit senki nem tud elvenni tőlünk, amivel maradandót alkotunk és nyomot hagyunk a világban. A kiteljesedésért való törekvés egy új kezdet is lehet egyben, amikor a munka már nem csak megélhetést, hanem jelentőséget is ad az életünknek.

Milyen sikerrel lépnek a nők a vállalkozói létbe?

A nők nem egyből ugranak a vállalkozói létbe, körültekintőek és óvatosak. Az elinduláshoz fontos számukra a biztonságérzet és a visszacsatolás. A családi biztos háttér és támogatás szintén elengedhetetlen a sikerhez.

A családi hálón túl még mi segítheti a nőket a váltásban?

A vállalkozóvá válás egyik nagy segítője pl Vida Ági, aki a gyakorlati megvalósításhoz ad hasznos segítséget. www.gazdagmami.hu

Utasi Melindát is tudom említeni, aki a vállalkozásindítás pénzügyi oldaláról tud segít. www.cegkisero.hu

Jól Lét Alapítvány szintén foglalkozik a nők karrierútjával és segítséget nyújtanak a kiteljesedésükben www.jol-let.com

Magam is dolgoztam olyan EU-s projekt kidolgozásán és megvalósításán, ami többek között foglalkozik a vállalkozóvá válással, reintegrációval, karrieriránytűvel, önismerettel stb. Több, mint hetven ilyen karrier központot alakítottunk ki országszerte, ahol ingyenesen lehet segítséget kapni. A központokban, HR szakemberek, mentálhigénés szakemberek tartják a képzéseket és a tanácsadásokat. A https://www.csaladbaratorszag.hu/csalad_es_karrierpont oldalon erről több információ is megtalálható.

Mit tanácsolsz a nőknek karriertervezéssel kapcsolatban?

eletkerek

Van egy nagyon jól működő eszköz, az un. életkerék, aminek az elkészítését félévente ajánlom.

Az életkerék segítségével jól rá lehet nézni, hol tartunk és milyen területeken kívánunk változtatni. Rajzolunk egy kört, amin tortaszeleteket jelölünk be, ezek a szeletek jelképezik életünk egyes területeit, pl., család, egészség, karrier, párkapcsolat stb. Az origo lesz a 0 pont és a kör íve a 10-es pontja a skálának. Ezeken az 1-10es skálákon kell bejelölni, hogy érzem magam azon a területen, majd leírni, hogy hova szeretnék eljutni három hónap múlva. Ezzel kapcsolatban pedig nagyon pontos, konkrét lépéseket, egy akciótervet kell kidolgozni. Például: szeretnék vállalkozást elindítani, amihez az első három hónapban információt kell gyűjtenem, ami azt jelenti, hogy minden nap fél órát adatgyűjtésre fogok szánni. Jó hír az, hogy a jövőben sokkal több nőkre jellemző készségre lesz szükség, a komplex problémamegoldás, együttműködés, kreativitás, érzelmi intelligencia, gondolkodásbeli rugalmasság képessége kiemelten fontos lesz.

A másik dolog, amit ajánlani szoktam, a hét évenkénti átkeretezés. Hét évente olyan készségek, kompetenciák érhetnek be, ami minőségi szintlépést indukálhatnak. Ezt érdemes tudatosítanunk és ennek megfelelően változtatnunk.

Mit tehetnek a szülők, hogyan segíthetik a gyerekeiket ebben a témában, nemtől függetlenül?

Az életút tervezésnek egy nagyon fontos dolognak kellene lennie, mert ez meghatározza mennyire boldogan éljük az életünket és meghatározhatja a biztonságérzetünket, anyagi javainkat, énképünket stb. Mivel nem tudjuk előre, milyen szakmák lesznek a jövőben a készségfejlesztésnek, az önismeretnek kiemelten fontos szerepe van, ezért a gyerekeket érdemes abba az irányba terelni, ahol erős kompetenciái vannak és abban támogatni, hogy olyan tevékenységet folytasson, amiben örömét leli.

Segítő kérdéseink egyike lehet, ami Martin Seligmantól a pozitív pszichológia atyjától származik: „Mi az a tevékenység, amit már gyerekkorodban is végeztél, és még mindig szívesen csinálod?”

Dan Cable London Business School professzora a következő kérdéseket javasolja feltenni a gyerekeinknek: „Van olyan dolog, ami miatt magadtól felkelsz korábban, vagy még akkor is elmerülsz benne késő este, amikor a család már nyugovóra tért? Vagy amit sosem kell a tennivalók listájára felírni, mégse mulasztod el megtenni?”

Ha mindezt megtaláltuk, akkor Steve Jobsra érdemes hallgatunk, aki a „Stay hungry, stay foolish!” (maradj éhes, maradj bolond) híres mondásával üzeni, hogy csak így érdemes élni!

Róbert Nóra

HR szakértő, tréner, coach