Kinga egy mosolylány, tele van szenvedéllyel, elkötelezett a vegán táplálkozás iránt, ami nála a növényi táplálkozáson túl egy életszemléletet is jelent. Az ő hivatása, hogy a táplálkozáson keresztül segítsen az egészséges élethez. Szív ügyéhez pedig az igazi szerelmen keresztül vezetett az útja. Figyelem! A cikk végén egy vegán receptet találtok, amit, ha megkóstoltok még a Nap is szebben süt!

Hogyan talált rád a hivatásod?

Az én szerelem projektemet, szó szerint a szerelem hívta életre. Amikor férjemet megismertem, már hosszú ideje Chron betegséggel küzdött, ami egy nagyon súlyos emésztőrendszeri, autoimmun betegség.  Egy rehabilitációs műtét előtt állt, amikor az orvosok a legjobb esetben is folyamatos gyógyszeres kezelést, szerencsés esetben rövidebb ideig tartó tünetmenetes időszakokat jósoltak. Az emésztőszervi betegség ellenére, a táplálkozással kapcsolatban semmi biztosat nem tudtak javasolni. 

Tudtam, hogy ezt nem hagyhatjuk ennyiben. Számomra egyértelművé vált, hogy a Szerelmemet, később már a férjemet és gyermekeim apját, egészségesnek akarom tudni, amiért mindent meg fogok tenni.

Egyből növényi táplálkozásra váltottatok?

Autodidakta módon elkezdtem információt gyűjteni a témában, és eredetileg szó sem volt arról, hogy kizárólag növényi táplálkozás jöhet szóba. Előszőr a gluténmentességet próbáltuk, majd a finomított cukrot hagytuk el és érezhetően tapasztaltuk, hogy már ettől is javulni kezd a helyzet. 

A férjem a betegsége okán már évek óta tibeti buddhista filozófiával ismerkedett, aminek a segítségével komoly önismereti utat járt be, és ez szintén segített az egészségért való küzdelemében. Egy meditációs elvonulásra készültük, ahol csak vegetáriánus étkezésre volt lehetőség, s mivel ez pont a nagybőjt időszakára esett, jött az ötlet, hogy már az elvonulás előtt elhagyjuk a húst.

Két-három héten belül, átütő változást tapasztaltunk a szervezetünkben. Az emésztésünk könnyebb lett, elmaradt az étkezések utáni fáradtság érzet, könnyebb volt reggel felkelnünk. Mentálisan is érzékeltünk változást, kinyílt a tudatunk, olyan volt, mintha egy leereszkedett köd szállt volna föl. Ezek a tapasztalások áttörést hoztak számunkra, nekem akkor ott „csilingeltek”, ezért úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk a húsevést és vegetáriánusok lettünk.

Így telt el kb két év, amikor úgy éreztem, hogy egy tisztítókúrára vágyom. Mivel gyerekként súlyos ekcémám volt, ami felnőttként is jelentkezett még telenként, már korábban sem nagyon fogyasztottam tejtermékeket. A tisztítókúra alkalmával viszont két héten keresztül csak zöldség – és gyümölcsleveket ittam, krémleveseket ettem és elkezdtem azt érezni, hogy újjáéledek, teljesen kicserélődtem. Ettől a tisztulási folyamattól ismét tudtam, hogy ez az új irány és hogy van még hova fejlődni. Ahogy megléptük ezt, férjem egészségi állapota is teljesen stabilizálódott, és én is jobban éreztem magamat, mint valaha.

Ekkora a váltás a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között?

A vegán táplálkozás nem csak a tejtermékek és a tojás, valamint az ezek felhasználásával készült rengeteg termék elengedését jelenti. Azon túl, hogy kizárólag növényi alapú táplálékot veszünk magunkhoz, azt is jelenti, hogy minél inkább teljes értékű, azaz nem feldolgozott, "mű" élelmiszereket fogyasztunk. Nagyon fontos tudni, hogy ami vegán az nem feltétlenül jelenti automatikusan, hogy egészséges is. Szoktam mondani viccelődve, hogy a chips és a sör is vegán, de azért ha ezen élünk, nem leszünk sem karcsúak, sem egészségesek! Az a lényeg, hogy tiszta forrásból származó, nem génmódosított zöldséget, gyümölcsöt, gabonákat, olajos magvakat, hüvelyeseket, és gombákat fogyasszunk, és ez fogja adni a lényegi különbséget.

Hogy lett ebből Vegissima?

Eredetileg közgazdászként végeztem és hosszú éveken át pénzügyi területen dolgoztam. Ebben az időben kisebbik gyermekemmel voltam otthon. Éreztem, hogy a korábbi munkahelyemre már nem szeretnék visszamenni. Útkeresésben voltam, amikor a sógornőm figyelt fel az egészséges ételekről készült képeimre az Instagram oldalamon és ő bíztatott, hogy ha ez ekkora szenvedély számomra, akkor ebbe az irányba váltsak. Mivel ő személyi edzőként dolgozik Angliában, felmerült az ötlet, hogy a vendégeinek állítsak össze étrendet. Ez a lehetőség nagyon fellelkesített, de még nem éreztem, hogy készen állok, előbb szerettem volna szakmai alapokat szerezni. Végül a brit Centre of Excellence Intézetben szereztem meg Vegan Nutritionist (vegán táplálkozási szekértő) diplomámat, majd nagy izgalommal kezdtem egyéni, ill. csoportos konzultációkat és kurzusokat tartani.

A szakmai áttörést az hozta, amikor az első kliensektől pozitív visszajelzéseket kaptam. Csoda volt számomra, hogy számos egészségügyi (bőr, vérnyomás, emésztési, stb.) problémán tudtam segíteni. Sok megható sikertörténet van a tarsolyomban, de egyik legkedvesebb, az, amikor egy elhízásból fakadó térdfájdalommal küszködő apuka - aki elvégezte 42 napos online kurusomat, és folytatva a vegán táplálkozást leadott közel 20 kilót - boldogan mesélte, hogy újra tud focizni a fiával.

Mi a Vegissima küldetése?

Az ars poeticám szerint, első az egészség – azt gondolom, amíg nem érzed jól magad a bőrödben, addig az élet más területén sem tudsz kibontakoztatni. Ezért is hiszek az életmód orvoslásban, ami egyrészt a prevencióra, másrészt pedig az egészséges táplálkozáson alapuló gyógyításra épít. Ebben az elsődleges kérdésben tudok segíteni, a legfontosabb kincset, az egészséget tudom megerősíteni, vagy akár visszaadni az embereknek a növényi alapú táplálkozáson keresztül. Az egészségmegőrzésen túl pedig, engem nagyon motiválnak az ökológiai szempontok, és az állatvédelem is, amik szorosan összefüggnek egymással.

Mi lett jobb az életedben, attól, hogy megszületett a Vegissima?

Reggelente, amikor felkelek, arra gondolok, hogy hány embernek tudok majd segíteni, szebbé, egészségesebbé varázsolni az életét, miközben a bolygónkért is teszek. Ezek kicsi lépések, de hiszek a pillangó hatás elvében, hogy a sok kicsi lépés összeadódik, és amikor egy ember életét egészséges irányba terelem, az hatással lesz a környezetére is. Sok olyan sztorim van, amikor valaki elkezdte életmódváltó programomat, s a pozitív eredményei, lekesedése "átragadt" családjára is. Sokszor még olyan családtagok is nyitottak az új táplálkozási forma felé, akikről senki sem gondolta volna. Ez fantasztikus sikerélmény!

Számomra nagyon fontos, hogy amit csinálok, azt szívvel-lélekkel csináljam, és legyen hozzáadott értéke a világ előmenetele szempontjából. Más munkahelyekhez képest, ahol sok esetben a vállalati érdekek diktáltnak és a profitmaximalizálás áll a középpontban, a Vegissima tiszta, átlátható értékek mentén működik. Ez a tisztaság és a tevékenységemnek az emberek életére gyakorolt kiemelten pozitív hatása, felszabadító számomra, ezért is imádom annyira, amit csinálok!

Mindig volt benned hivatástudat?

Azt éreztem, hogy vezetőnek születtem, hogy nem szeretnék átlagos életet, tudtam, hogy a monotóniát rosszul viselem és nem szeretem, amikor megmondják mit csináljak. Én egy szívember vagyok, hű az elveimhez és az lelkesít, ha látom, hogy haladok előre, miközben mások életére pozitív hatással lehetek. Mindig tudtam, hogy szeretnék valami maradandót alkotni, valami nagyobb dolgot véghezvinni, csak ahhoz kellett egy kis idő, hogy pontosan megtaláljam a helyemet, a hivatásomat.

A holtpontokon mi segít át?

Mindig vannak nehézségek, amikor úgy tűnik, hogy egyet lépünk előre, egyet hátra, vagy amikor azt látom, hogy mennyi mindent lehetne még jobban csinálni. A cég körüli adminisztrációs dolgokkal kapcsolatban pedig mindig azt érzem, hogy a lényegtől veszik el az időt. Amikor nehézségekbe ütközünk, a férjemmel azt a kérdést szoktuk feltenni magunknak, hogy mi az élet értelme? Erre pedig az a válaszunk, hogy: a fejlődés. Ez a gondolat mindig energiát ad a tovább lépéshez.

Milyen érzés megállni ott, ahol most tartasz és egy pillanatra körülnézni?

Van egy 42 napos életmódváltó kurzusom, aminek a résztvevői Facebook zárt csoporton belül osztják meg tapasztalataikat. A csoporton belül egymást bíztatják, motiválják a résztvevők a világ számos pontjáról. Óriási öröm számomra, amikor egy ilyen dolognak lehetek a motorja. Mivel 2 kisgyermek mellől igazgatom vállalkozásomat, a haladás nem mindig olyan gyors, mint ahogyan szeretném, de ezt ma már jobban el tudom fogadni. A gyerekek hamar felnőnek, ezeket az éveket soha nem tudom visszahozni, míg a munka megvár és hiszem azt, ha az ember jó dolgot képvisel, annak "nem jár le a szavatossága".

Mit tanácsolnál annak, aki még keresi a szerelem projektjét?

Próbálja ki a vegán lasagne-mat! :) Amikor megkóstolod, azt érzed, hogy minden benne van és minden itt van előtted! Ez az étel maga a dolce vita, egy csoda!

https://vegissima.hu/recept/vegan-lasagne/

Humort félretéve pedig azt gondolom, sokszor nagy adag bátorság és szívből jövő indíttatás kell a váltáshoz. Keresd meg azt a tevékenységet, amit annyira szeretsz, hogy akkor is szívesen végeznéd, ha nem fizetnének érte. Ezt hívják úgy, hogy szerelemprojekt! Ha sikerül elindulnod ebbe az irányba, és eltökélt vagy, könnyen lehet belőle hivatás és remek megélhetés is! Sok szerencsét kívánok!

 

Aranyos-Gergely Kinga

Vegissima alapítója, vegán táplálkozási szakértő