Móni mindig lenyűgöz, könnyedségével és hogy szinte mindig kreatív áramlásban van. Sminkesként dolgozik és nemrég talált rá egy új szerelem projekt, az ásványékszer készítés is. Kíváncsi voltam a titkára, hogy mit tesz azért, hogy megélje a kreativitását! 

Hogyan találtak rád az ásványok?

Nagyon régóta szeretem a kristályokat, többszőr vásároltam is magamnak ásványékszereket, de sosem gondoltam arra, hogy én készítsem őket. A változást az hozta, hogy egy ismerősöm elvitt egy ásványboltba, ahol azon kaptam magamat, hogy elszáll az idő, mert nagyon jó ott lenni és ismerkedni a kövekkel. Így aztán elkezdtem rendszeresen járni és bővíteni az ásvány kollekciómat. Malákat, karkötőket kezdtem belőlük készíteni és amikor ezt megosztottam a világgal, elkezdtek megrendelések érkezni hozzám. 

 Hogyan készülnek az ékszerek?

Nem előre elkészített karkötőim vannak, amiket eladásra szánok. Saját utam mentén, különböző ásványokat gyűjtök, melyekhez aztán kapcsolódnak emberek. Legutóbb a zöldes-kékes krizokolla követ vásároltam magamnak, amikor egy lány felhívott, beszélgetni kezdtünk és éreztem, hogy számára is pont ennek az ásványnak a rezgése lehet a segítség.

A másik út, amikor valaki megkeres és egy beszélgetés során kiderítem, hogy milyen élethelyzetben van, mi az a téma, ami foglalkoztatja. Ez után az intuíciómra hallgatva alkotok egy számára személyes ékszert. Ilyenkor mintha egy varázslat történne velem, úgy születik meg a kristályékszer, mintha nem is én készíteném. Mondok erre egy példát, valakinek egy pillangós medált tettem a karkötőjére, amit korábban és azóta sem használtam. Kiderült, hogy a pillangó szimbólumnak az életében kiemelt jelentősége van. Akkor vált számomra bizonyossá, hogy valamilyen mély szinten össze vagyok kötve azokkal az emberekkel, akik megkeresnek, hogy ékszert készítsek nekik. 

Az ásványékszer készítés a sminkes szakmád mellett talált rád. Van a kettőnek köze egymáshoz?

A sminkben a clean beauty, vegán vonalat képviselem és a tudatos szépségápolásnak vagyok a híve. A sminkelésnél fontosnak érzem, hogy megmutassam a nőknek a természetes szépségüket. A kristályokkal is azt segítem, hogy kifejezzék természetes önmagukat, a lelküket. Mindkét esetben a harmóniához segítem őket, amit az igazi küldetésemnek érzek.

 Mit gondolsz a küldetésről?

Sokszor azt akarjuk, hogy valaki kívülről mondja meg, hogy mit kell pontosan csinálnunk. Pedig a küldetés az nem egy dolog, hanem az egy út. Amikor kreativitás van az életünkben, akkor a küldetésünk is meg fog érkezni és szerintem semmi más dolgunk nincs az életben, minthogy megéljük a kreatív energiáinkat.

 Neked mi segít megtalálni a kreativitást?

Nekem két dolog segít, egyrészt a befelé figyelés, amikor leülök, becsukom a szemem, lélegzem és megérkezem a belső csendbe. A másik pedig a flow érzés keresése. Egyszer egy előadáson voltam, aminek az volt a témája, hogyan találjuk meg a hivatásunkat. Akkor hangzott el, hogy amikor flowban vagyunk és annyira élvezzük, amit csinálunk, hogy a világ megszűnik körülöttünk, akkor megtaláltuk azt a tevékenységet, amit kerestünk.

Te is voltál úgy, hogy tudatosan oda kellett figyelned arra, hogy mit szeretsz csinálni?

Amikor modellkedtem és éreztem, hogy lassan eljön a váltás ideje, akkor elkezdem tudatosan keresni azokat a dolgokat, amiket szeretek csinálni, egészen a gyerekkoromig nyúltam vissza. Találtam olyan régi fotókat, ahol a lányokat sminkelem a táborban, erre például egyáltalán nem emlékeztem. Modellkedések alkalmával, sokszor magunknak kellett elkészítenünk a sminkünket és mindig megtaláltak a lányok, hogy segítsek nekik, amit én szívesen meg is tettem. Elkezdtem tudatosan a sminkelés irányába nyitni és bár elsőre falakba ütköztem, erőt adott, amikor találkoztam lányokkal, akiknek ez már sikerült. Miután elvégeztem a megfelelő smink iskolát, mintha megnyílt volna egy ajtó, úgy éreztem, mintha szárnyalnék és már tudtam, hogy jó úton járok. 

Mikor szoktál flowban lenni?

Amikor az ásványboltban vagyok, vagy az ékszereket készítem mindig flowban vagyok. Sminkelés közben, amikor van lehetőségem művészként belefeledkezni az alkotásba, akkor is ez az érzés jár át. Nemrég az ájurvédával kezdtem ismerkedni, ami az ásványokhoz is kapcsolódik. Annyira lelkesít a téma, hogy szinte folyamatosan tudnék vele foglalkozni, egész biztos vagyok benne, hogy ezzel is komolyabb dolgom lesz még.

Az ásványok is segíthetnek a kreativitás megtalálásában?

Alkottam egy karkötőt, ami a szenvedély, kreativitás jegyében született. Ebben a karkötőben egyszerre van jelen a tűz és a víz energiája, arra motivál, hogy azokra a dolgokra fókuszáljunk, amelyek örömet, vidámságot és boldogságot hoznak. Bátorítást ad, hogy bármilyen is a világ most körülöttünk, merjük megélni önmagunkat.

Veled most milyen ásványok vannak?

Nagyon szeretem, amikor körbe vesznek az ásványok, mert a rezgésükkel mindig emelnek és töltenek. Két személyes kedvenc karkötőm van. Az egyik holdkőből és larimárból készült. A holdkő nagyon finom, lágy, nőies energiákat áraszt, a larimár pedig a tengerre emlékeztet, ami nagyon fontos szimbólum számomra. A másik karkötő, morganitból és hemimorfitból van, arra emlékeztet, hogy szerelemben legyek a világgal és mindig felfele, az isteni felé tartsak.

Török Móni

Beauty, crystal, selfcare

https://linktr.ee/monkabynature