Móni története jó példa arra, hogy előfordulhat, hogy több időbe telik rátalálni, arra a tevékenységre, amiben igazán önmagunk lehetünk. Móniból sugárzik a természetes szeretet, ezért nem csak az arcunk izmai érzik jól magukat az arctorna tréningjein, hanem a lelkünk is.

Nagyon el voltam keseredve, mert már régóta kerestem azt, amiben kibontakozhatok, amit képes vagyok sokáig és szenvedélyesen csinálni. Sok mindent tanultam, több területen ki is próbáltam magam, de egyszerűen nem találtam azt, amiben igazán kiteljesedhetnék. Csak most, így utólag visszanézve látom, hogy minden korábbi útkeresésem, tapasztalatom és tudásom szükséges volt ahhoz, hogy kerek egész lehessen az, amivel jelenleg foglalkozom. Ez kb. három éve van így, most 53 éves vagyok.

Honnan tudtad, hogy mi az, amit keresel?

Hát ez az, hogy nem tudtam mi az, amit pontosan keresek. Túl sok minden érdekelt, és mint egy felfedező, sok mindent ki is próbáltam. Egy ideig ez meglehetősen izgalmas, de egy idő után már túl hosszúnak, kacskaringósnak éreztem az utat, és kezdtem elveszíteni a lendületemet.

Honnan tudtad, hogy amivel foglalkozol az nem az igazi?

Gazdasági informatikusnak tanultam, de foglalkoztam értékesítéssel, pénzügyekkel, marketinggel, és vállalkozásokat is vezettem. Nagyon szeretek rajzolni, festeni, tanultam 2D animációt, és évtizedek óta érdekel a pszichológia és a filozófia is. Mindig arrafelé mentem, ami érdekelt, de külön-külön egyikben sem tudtam igazán elmélyedni, egy idő után valahogy mindig elveszett a kezdeti lelkesedésem, és tovább léptem.

És most honnan tudod, hogy megérkeztél?

Szinte csak pozitív dolgokkal találkozom. Csupa jó emberrel kapcsolódok, akikkel kölcsönösen töltjük egymást, és több, mint 8 éve tart. Amikor fáradt vagyok, vagy fáj valamim és elkezdek tanítani, egyszerre megszűnik minden korábbi kellemetlen érzés - egy másik tudatállapotba kerülök. Mi lehet ennél biztosabb jel arra, hogy a helyemen vagyok?

Miben éled meg másnak az arctornával való foglalkozást?

Megélhetem a kreatív szabadságomat, és mivel kizárólag a saját értékeim szerint képviselem magam, tisztán és hitelesen tudom ezt megtenni. Minden korábbi tudásomat és tapasztalataimat egyesítve, másokkal együtt tudok fejlődni fenntartható és hasznos módon, na és szabadon.

Hogyan talált rád az arctorna?

Tíz évvel ezelőtt láttam egy videót, amiben egy amerikai nő beszélt az arctornáról. Számomra annyira logikusan hangzott, hogy az arcon az izmokat éppúgy rendszeresen edzeni kell, mint a testen, ha feszesen akarjuk tartani, hogy többé már el sem engedett ez a gondolat. Nagyjából másfél évvel később elkezdtem komolyan foglalkozni az arctornával, majd több év tanulás és gyakorlás után már tanítottam is.

Rögtön egyértelmű volt mi a dolgod ezzel?

Eleinte az arctorna csak hobbi volt nekem, nem volt benne komoly tervezés, de nagyon élveztem. Eleinte főként magamon teszteltem, saját tapasztalatokat akartam. Aztán egy magánéleti válság miatt, majdnem fel is adtam, az akkori életemben minden mással együtt. Egy terapeuta segítségével sikerült újra talpra állnom, ő vezetett rá arra is, hogy az arctornát ne engedjem el. Amikor ezt átbeszéltük, hirtelen ketten is megkerestek, pedig nem hirdettem sehol. Innentől kezdve már tudatosan kezdetem építeni a vállalkozást.  

Ha akkor nem kapsz segítséget, akkor lehet, hogy most nem foglalkoznál arctornával?

Ha korábban elengedtem volna az arctornát, szerintem valamikor később akkor is visszatalált volna hozzám. Én hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a saját küldetése, amiben képes kiteljesedni. Nem mondom, hogy könnyű megtalálni, én is majdnem ötven évig kerestem.

Mi tetszett meg az arctornában, volt ilyen irányú érdeklődésed korábban?

A természet, a természetesség, a szépség mindig fontos nekem, és a sport is állandóan része volt az életemnek. Az arctornában ezek együttese fogott meg. Egyszerűen vitathatatlan tény, hogy rendszeres edzéssel az arcizmok erősek és feszesek lesznek, akár a test többi részén. Egyébként nem volt ilyen irányú érdeklődésem korábban, pedig ekkor már én is láttam nem tetsző változásokat az arcomon.

Miről szól számodra az arctorna?

Az arc egy nagyon fontos kommunikációs felület. Mindig szem előtt van, szinte minden látszik rajta. Az aktuális lelkiállapotunk, az egészségünk, a pillanatnyi érzéseink, érzelmeink vagy a meglévő ráncaink - mind-mind arról árulkodnak, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk, és hogyan vagyunk. Ezért kiemelten fontos, hogy foglalkozzunk vele. Az arctorna az arc karbantartására egy tényleg nagyon hatékony és természetes eszköz, de nálam többről szól, mint pusztán az izmok erősítéséről. Az arctorna a tudatosság, a befelé figyelés, az önbizalom, az önmagunkkal való elégedettség és az arcizmok együttes fejlesztése. 

Egy arctorna óra a kemény edzés mellet egy igazi elmélyülés, egy meditáció is, amit persze tanulni és gyakorolni kell. A kinti, zsizsegő világból érkezőknek nemcsak a testét, de az elméjét is le kell csendesíteni, ezért az órát mindig fekve, az izmok ellazításával kezdjük. Aztán pedig a gyakorlatok végzése közben folyamatosan az izmokra fókuszálva befelé figyelünk. Ilyenkor óra után nemcsak az arc, hanem a lélek is kisimul.

Mit jelent neked az amit csinálsz?

A tanítás nekem nem a hagyományos értelemben vett munkát, vagy vállalkozást jelenti, hanem egy küldetést. Ez egy csodálatos küldetés, amelyen keresztül sok-sok embereknek tudok segíteni, nemcsak az arcuk szépítésében, hanem a lelkük gyógyításában is, ami együtt hihetetlen pozitív változásokat képes adni. Rendkívül fontosnak tartom, hogy minden generációnak megmutathassam a szépülés egyik természetes alternatíváját, és arctornával beavatkozástól mentes lehetőséget kínáljak a külső-belső szépség fenntartására.

Mit köszönnél meg magadnak az utaddal kapcsolatban?

Azt, hogy ilyen kitartó voltam az útkeresésben. Hogy végül nem veszítettem el a hitemet, és, hogy azt a sok szeretetet, lelkesedést és tudást ami bennem van, tovább tudom adni!

Saját történeted alapján mit mondanál annak, aki még keresésben van?

Ha most visszanézek azokra az időszakokra, amiket az életem során kudarcként éltem meg, akkor azt mondanám, hogy azok mind jelző táblák voltak. Olyan táblák, amelyek azt mutatták, hogy másfelé kell mennem. Persze nyakig elmerülve egy kudarcsorozatban, iszonyú nehéz elfogadni, hogy az érted van, ehhez rengeteg tudatosság, bátorság és még több kitartás kell. De ha a lelked mélyén őszintén hiszed, hogy meg fogod találni azt ami a tiéd, akkor meg is fogod találni. Szerintem mindenkinek van egy küldetése.

Mudra Mónika

 www.arctornamonival.hu 

https://www.facebook.com/arctornamonival

https://www.instagram.com/arctornamonival/