Zsófi jóga óráin csodálom, ahogy keveredik az erő és a harmónia. Alapossága és felkészültsége mindig rávesz, hogy a saját tempómban, de kifelé toljam határaimat, mindezt megengedően és könnyedén teszi. Karrier útja sem mindennapi, ügyvédből lett jógaoktató.

Az eredeti szakmám az ügyvéd és ügyvédként is dolgoztam 15 éven keresztül. A jógával 13 éves koromban találkoztam először, akkor még művelődési házakban, magánlakásokba lehetett órákra járni. A jóga órák szellemisége annyira meghatározó lett számomra, hogy szinte azóta rendszeresen jelen van az életemben. A jógatanár szerep pedig csak megtalált. Akár a kollégáim, akár barátok nyaralás alkalmával láttak meg a jóga szőnyegemmel és kérték, hogy tartsak jóga órát. Akkor lett több ez hobbinál, amikor a férjemtől ajándékba kaptam egy jógaoktatói alapképzést.

Az ügyvédség és a jóga oktatás két nagyon más világ...

Nálam a kettő nem tudott sokáig megférni egymás mellett. Ügyvédként legtöbbszőr határozottnak, keménynek kell lenni, saját ügyfeled érdekeit képviselni akár rámenősen is. Amikor ez a viselkedés a saját személyiségedből fakad, akkor ez egy nagyon szerencsés egybeesés. Nekem ez egy felvett viselkedés volt, ugyanakkor ezt a szerepet elég jól el tudtam játszani. A jóga világán keresztül bennem az elfogadás, a béke, a harmóniára való törekvés erősödött és iszonyú nehezemre esett átállítani magam és beleállni bizonyos ügyvédi helyzetekbe.

Ez a pályaváltás 180 fokos fordulat volt számodra?

Nekem ez egy természetes átmenet volt még akkor is ha két végletről beszélünk. Nekem a jóga jött, nem kellett keresnem, hanem bennem volt a hívás, hogy jógát szeretnék oktatni. Azért nem érzem 180 fokos fordulatnak, mert ügyvédként is ugyanolyan ember voltam, mint most, nyitott, elfogadó csak más volt a szakmám. A különbség az, hogy most sokkal inkább a helyemen érzem magam, mert amit most csinálok abban nincs kompromisszum, nincs megalkuvás vagy stressz.

Neked pontosan mi jelentette a „hívást”?

Erre azt tudom mondani, hogy amikor az ember megtartja az első jóga óráját és látja milyen állapotban voltak a gyakorlók óra előtt és látja óra végére mit tudott belőlük kihozni, mit tudott nekik adni, akkor ez sokkal több bárminél. Úgy éreztem, ha a legtöbbet szeretném magamból kihozni, akkor ez a legtöbb, amit adhatok az embereknek.

Mi változott benned még jógaoktatóként?

A jogi egyetem elvégzése után a CEU-n a business law képzést is elvégeztem, innen szinte akár egy new yorki ügyvédi irodába is pályázhattam volna. Amikor megismertem a férjemet tudtam, hogy családot szeretnék és nem a karrierem volt az első. Megelégedtem azzal, hogy jól csináljam a feladatomat, de nem volt bennem ambíció, most jóga oktatóként sokkal több bennem a lelkesedés.

Szerinted minek köszönheted, hogy mertél váltani? 

Soha nem tudtam hosszútávon azt csinálni, amit nem szeretek, ezért mindig megtalálom a módját, hogy jól alakuljanak a dolgok. Nem vagyok, az a hirtelen fejest ugró típus, szeretem végiggondolni, megtervezni a dolgokat. Belőlem az anyaság hozta ki a kreativitást, ez alatt azt értem, hogy a dobozon kívül gondolkodjak és ne egy kiszámított úton haladjak. Természetesen sokat jelent számomra a családi támogató közeg is. 

Az ügyvédi munka nem hiányzik?

Nem, néha megtalál egy-egy feladat, de igyekszem elugrani előle. Jól esik a tudat, hogy meg tudnám csinálni azokat a feladatokat és nem veszítettem el ezt a képességemet sem. Amit ebből az egészből még megtanultam, hogy az élet egy folyamatos változás és nem szabad ragaszkodnunk, ahhoz, hogy semmi se változzon. Nekem ez különösen nehéz, mert olyan típus vagyok, akinek nagyon fontos, hogy minél több lábbal a földön álljon. Ugyanakkor a jóga tanítása, hogy minden folyamatosan változik és ez igaz az életünkre is.

Mi volt a környezeted reakciója arra, hogy elhagytad az ügyvédi pályát?

Megdöbbentő reakció az volt, hogy de jó neked, mert nagyon sokan vágynak, arra, hogy valami mással foglalkozzanak, csak ezt kevesen merik meglépni. Pedig érdemes végig gondolni, hogy mennyi időt töltünk munkával és hogy az mennyi örömöt ad nekünk.

A jóga tud ebben segíteni?

A jóga nemcsak testmozgás, hanem nagyon komoly önismereti és spirituális út is. Életmódnak, életfilozófiának is hívhatjuk és segíteni tud abban, hogy a belső önvalónkat felfedezzük. A jógaszőnyeg egy kiváló terep, hogy meglássuk mi van bennünk. Például egy előre hajlás jó alkalom, hogy megfigyeld, hogyan viselkedsz nehéz helyzetekben. Kimenekülsz, összeszorított fogakkal megcsinálod vagy megfigyeled, hogy aznap mit enged a tested és ezt elfogadod. Ezek apró felismeréseket hozhatnak, amiket lehet kizárólag testi síkon értelmezni, ami szintén hatásos, mert testtudatot ad, ugyanakkor fantasztikus önismereti távlatokat is nyithat.

Van olyan jóga póz, ami segíthet megtalálni a hivatásunkat?

A harcos póz segít a céltudatosságban, kitartásban. Ugyanakkor nagyon sok olyan embert ismerek, aki céltudatos, de nem arra a helyre összpontosítja az energiáit, ami őt szolgálja. Ezért én azt tanácsolnám, hogy elsőnek ismerje meg önmagát, erre a legjobb jóga póz, hogy üljön le, csukja be a szemét, kezdjen lélegezni és onnantól kezdődnek a csodák. Előszőr lehet csak a bevásárló lista jelenik meg a fejében vagy a napi bosszúságok, de ha elég időt tölt a saját csendjében, akkor meg fog szólalni egy hang, hogy valójában ő maga mire vágyik!

Gyalog-Szőke Zsófia

Jóga oktató

www.yogaroom.hu